Uusi autonomo

Kesäkuu 2022

Toiminimi Espanjassa

Onko mielessäsi käynyt toimia yrittäjänä Espanjassa? Tämä postaus on sinulle, kerron kaiken mitä sinun tulee tietää uuden autonomon aloittamisesta!

Mikä on autonomo?

Autonomo yrittäjä on täysi-ikäinen ammattilainen, joka säännöllisesti ja henkilökohtaisesti harjoittaa voittoa tavoittelevaa taloudellista toimintaa. Voidaksesi työskennellä yrittäjänä täytyy sinun ensin ilmoittaa viranomaisille aikeistasi. Autonomo ilmoitus tehdään sosiaaliviranomaiselle, Seguridad Social, sekä verottajalle, Hacienda.

Autonomona maksat joka kuukausi autonomomaksua, cuota de autonomo, eli sosiaalimaksua. Maksu lähtee pankkitililtäsi kuukauden lopussa. Sillä ei ole väliä oletko ansainnut tiettynä kuukautena jotain vai et, maksu lähtee aina kunnes ilmoitat ettet enää harjoita liiketoimintaa. Yrittäjät kuuluvat Seguridad Socialin autonomojen erityisjärjestelmään RETA:an, joka oikeuttaa esimerkiksi julkisten terveyspalveluiden piiriin kuulumisen.

Uudet autonomot voivat nauttia sosiaaliviranomaisen antamasta Tarifa Plana edusta, jolloin kuukausittain maksettava sosiaalimaksu on jopa 80% vähemmän ensimmäisen vuoden ajan. Huomioi, että jos ilmoitat toimintasi päättyneen, mutta päätätkin myöhemmin aloittaa uudestaan yrittäjyyden, et voi saada tätä etua uudestaan kuin vasta kolmen vuoden kuluttua.

Joka kolmas kuukausi yrittäjän tulee tehdä veroilmoituksia ja maksaa veroja. Joissain tapauksissa ilmoituksia tehdään joka kuukausi, mutta yleisintä on maksaa veroja huhti-, heinä-, loka- ja tammikuussa. Velvollisuutesi tehdä veroilmoituksia ja maksaa veroja ei päädy liiketoiminnan lopettamiseen, vaan sinun tulee tehdä tarvittavat ilmoitukset vaikka niiden ilmoitusajankohta olisi toiminnan päättymisen jälkeen.

Kauan autonomon ilmoittamisessa kestää?

Ilmoitukset viranomaisille voi tehdä itse sähköisellä allekirjoituksella tai kääntyä ammattilaisen puoleen. Autonomo on “pystyssä” ilmoitushetkestä eli heti kun olet itse ilmoittanut verottajalle ja sosiaaliviranomaiselle tai kun kirjanpitäjäsi/asioidenhoitajasi on saanut ilmoitukset tehtyä. AsesorAnnan kautta autonomon aloittaminen onnistuu nopeimmillaan samana päivänä kun yrittäjällä on NIE-numero ja sähköinen allekirjoitus jo hankittuna.

Ilmoitus yrittäjyyden aloittamisesta viranomaisille tulisi tehdä ennen toiminnan aloittamista, kuitenkin enintään 60 päivää ennen. Ilmoitusta tehdessä valitaan siis sen hetkinen päivämäärä tai joku tuleva päivä seuraavan kahden kuukauden sisällä. Suosittelen tekemään ilmoitukset molemmille viranomaisille yhtä aikaa.

Mitä uuden autonomon aloittaminen maksaa?

Ilmoitukset voit tehdä itse ilmaiseksi. Voit myös kääntyä lähes jokaisesta kaupungista löytyvään Punto PAE -toimistoon. PAE “piste” voi olla julkinen tai yksityinen toimisto, joka on velvollinen tekemään sinulle uuden autonomon vaativan ilmoituksen ilmaiseksi. Voit myös kääntyä gestorian, asesorian, asioidenhoitajan tai kirjanpitäjän puoleen. Jokainen palveluntarjoaja hinnoittelee palvelunsa itse. AsesorAnnan asiakkaana uuden autonomon perustaminen on ilmaista!

Yrittäjyyden aloittamisen ensimmäisestä päivästä lähtien olet velvollinen maksamaan sosiaalimaksua, joka on tällä hetkellä (2022) alimmillaan 294€/kk. Jos olet oikeutettu Tarifa Plana etuun on autonomomaksu alle 70€ ensimmäisen vuoden ajan.

Mitä tarvitaan autonomon perustamiseen?

Tarvitset NIE-numeron sekä sähköisen allekirjoituksen. Jos sinulla ei vielä ole näitä voit itse hoitaa tarvittavat asiakirjat tai kääntyä asianhoitajan puoleen - kysy minulta jos tarvitset suosituksen asianhoitajasta. 1.10.2018 lähtien autonomot ovat velvollisia hoitamaan asiointinsa viranomaisen kanssa sähköisesti, kuten esimerkiksi verottajan ilmoitusten vastaanottaminen ja lukeminen. Tähän tarvitset sähköisen allekirjoituksen.

Lisäksi tarvitset nimissäsi olevan tilin espanjalaisesta pankista, sillä autonomomaksut lähtevät tililtä suoraveloituksena joka kuukausi automaattisesti. Myös verot maksetaan yleisesti suoraveloituksena.

Kun teen sinulle autonomon, pyydän ja kysyn sinulta seuraavat asiat:
Voit harjoittaa liiketoimintaasi joko kotona, liiketilassa (vuokrattu tai omistus) tai edellisten ulkopuolella, eli siis toimintasi ei tapahdu kotona eikä tietyssä liiketilassa. Jos harkitset liiketilan tai työpaikan avaamista, huomioi että tarvitaan myös lupia ja muita toimenpiteitä edellisten lisäksi.

Verottajan sivuilta löytyy toimialahakukone espanjaksi, joka on tosi kätevä. Käy tutustumassa siihen tästä.

Voiko autonomo olla myös palkkatöissä?

Kyllä. Yrittäjyyden voi aloittaa vaikka olisit tällä hetkellä palkkatöissä ja voit myös tulevaisuudessa tarvittaessa vastaanottaa palkkatyön ja pitää jo aiemmin aloitetun autonomon.