Sähköinen tunnistautuminen

Heinäkuu 2022

Certificado digital, Sähköinen tunnistautuminen

Certificado digital

Autonomo on lailla velvoitettu asioimaan verottajan kanssa sähköisesti. Tämä onnistuu parhaiten sähköisen tunnistautumisen tai allekirjoituksen avulla. Verottajan lisäksi tunnistautumista voi käyttää muiden viranomaisten kanssa asioidessa ja vaikkapa omalääkärille aikaa varattaessa.

Sähköinen allekirjoitus vaatii aina henkilökohtaisen tunnistautumisen. FNMT:n kautta haetun sähköisen allekirjoituksen saadakseen tulee käydä virastossa, yleisimmin kaupungintalolla tai verotoimistossa, virka-aikaan tunnistautumassa passin tai henkilökortin sekä NIE-numeron tai residencian kanssa.

Palvelu on ilmainen yksityishenkilöille, kuten autonomoille. Vaadittavien alkuasetusten tekemisen jälkeen sähköpostiin tulee koodi, jota tarvitaan tunnistautumisessa virastossa. Lisää tietoa ja ohjeet FNMT:n kotisivuilla.

Sähköinen allekirjoitus asennetaan koneelle ja sen saa käyttöönsä muutaman tunnin sisään henkilökohtaisen tunnistautumisen jälkeen. FNMT:n myöntämä certificado digital yksityishenkilöille on voimassa 4 vuotta, jonka jälkeen se tulee uusia. Voit hakea sähköisen tunnistautumisen itse tai tarvittaessa kääntyä asianhoitajan puoleen, joka tulee mukaasi virastoon auttamaan. Kysy suosituksia minulta!

Myös juridiset henkilöt, kuten osakeyhtiöt (SL), tarvitsevat oman sähköisen allekirjoituksen. Kun yhtiö on yhden ainoan osakkaan omistuksessa (administrador único) tulee sähköisestä tunnistautumisesta maksaa 29,04€ ja tunnistautuminen on voimassa 2 vuotta. Maksu tulee tehdä kortilla. Kun yhtiössä on useampi osakas haetaan FNMT:ltä Representante de Persona Jurídica nimistä sähköistä allekirjoitusta, jonka hinta on 16,94€ ja voimassaoloaika 2 vuotta.

Sähköinen allekirjoittaminen

Tiesitkö, että voit allekirjoittaa asiakirjoja sähköisellä tunnistautumisella? Tätä varten tarvitset Adobe Acrobat Reader DC-ohjelman ja oman sähköisen tunnistautumisesi tallennettuna koneellesi.

Sähköisellä tunnistautumisella allekirjoitettu asiakirja mahdollistaa allekirjoittajan tunnistamisen sekä takaa ettei dokumenttia ole muutettu tai manipuloita allekirjoittamisen jälkeen. Allekirjoituksen voi vahvistaa todeksi samassa ohjelmassa, jota allekirjoittamiseen käytettiin tai esimerkiksi viranomaisen VALIDe-palvelussa, jossa itse allekirjoittaminenkin on mahdollista internetissä.

Kun avaat PDF-tiedoston, jonka haluat allekirjoittaa Adobe Acrobat Reader:ssä etsi Herramientas/Tools/Työkalut -välilehti ja paina Certificados/Certificates/Todistukset -ikonia. Tämän jälkeen ohjelma vie sinut takaisin asiakirjaan ja paina nyt Firmar digitalmente/Sign/Allekirjoita. Nyt sinun tulee maalata dokumentista kohta, johon haluat allekirjoituksen tulevan näkyviin. Seuraa ohjeita ja tallenna asiakirja.

Miten voit hakea sähköisen tunnistautumisen AsesorAnnan kautta?

Teen yhteistyötä Camerfirma-nimisen yrityksen kanssa, joka on yli 20 vuoden ajan myöntänyt sähköisiä allekirjoituksia Espanjassa. Camerfirma on osa suurempaa yritysryhmää, joka toimii myös muissa Euroopan ja Latinalaisen Amerikan maissa.

Jos et halua tai pääse käymään virastossa tunnistautumassa kello 9 ja 14 välillä voidaan maksua vastaan sähköinen allekirjoitus hoitaa kauttani. Olen Camerfirman valtuuttama tunnistautumispiste PVP (Punto de Verificación Presencial), jolloin koko prosessi onnistuu kauttani. Camerfirman sähköinen allekirjoitus toimii samanlailla kuin FNMT:n myöntämä ja käy kaikissa viranomaisten palveluissa.

Tarvitset voimassaolevan passin tai henkilökortin sekä NIE-numeron tai residencian. Huomaa, että myös NIE-numeron tulee olla voimassa. Jos sinulla on valkoinen NIE-numerolappu, jonka voimassaoloaika on 3 kuukautta sen myöntämisestä, huomioithan että Camerfirman kautta sähköisen allekirjoituksen hankkiminen on mahdollista vain silloin kun tämä lappu on voimassa!

Myöntäjä Hinta Voimassaoloaika Tarvitaan
Yksityinen henkilö, myös autonomo FNMT ilmainen 4 vuotta Passi tai henkilökortti sekä NIE tai residencia
Camerfirma AsesorAnnan kautta 60 € 2 vuotta Voimassaolevat passi tai henkilökortti sekä NIE tai residencia
Juridinen henkilö, yksi osakas (administrador único) FNMT 29,04 € 2 vuotta Passi tai henkilökortti sekä NIE tai residencia*
Camerfirma AsesorAnnan kautta 120 € 2 vuotta Voimassaolevat passi tai henkilökortti sekä NIE tai residencia*
Juridinen henkilö, useampi osakas FNMT 16,94 € 2 vuotta Passi tai henkilökortti sekä NIE tai residencia*
Camerfirma AsesorAnnan kautta 110 € 2 vuotta Voimassaolevat passi tai henkilökortti sekä NIE tai residencia*

Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron (IVA).
*Juridisen henkilön sähköistä tunnistautumista haettaessa tarvitaan myös muita asiakirjoja.

Kun olen varmistanut henkilöllisyytesi ja että tarvittavat asiakirjat ovat voimassa tulee sähköisen tunnistautumisen maksu suorittaa ennen kuin lähetän tietosi Camerfirmalle. Sähköisen allekirjoituksen myöntämiseen kannattaa varata noin 48h. Asiakas saa omaan sähköpostiinsa tarvittavat tunnukset ja tiedot tiedoston lataamiseen. Neuvon ja autan sähköisen allekirjoituksen käyttöönotossa.