Sosiaaliturvamaksujen maksaminen

Toukokuu 2024

Sosiaaliturvamaksujen maksaminen

Espanjassa sosiaaliturvamaksut (cotización) maksetaan normaalisti suoraveloituksella, niin että sosiaaliviranomainen nappaa tililtä maksun. Tämän takia autonomoa ei saa auki, jos yrittäjällä ei ole pankkitiliä sosiaaliviranomaisen (Seguridad Social) yhteistyöpankissa. Pelkkä espanjalainen IBAN ei riitä, vaan pankin tulee löytyä tältä listalta.

Yrittäjien autonomomaksu lähtee tililtä jokaisen kuun viimeisenä arkipäivänä. Maksu koskee saman kuun maksua, esimerkiksi huhtikuun viimeinen arkipäivä veloitetaan huhtikuun sosiaalimaksut. Ainoastaan jos autonomon aloitus on osunut kuukauden loppupuoliskolle, veloitetaan aloituskuukauden maksu myöhempänä ajankohtana.

Työntekijöiden sosiaaliturvamaksut veloitetaan myös kuukauden viimeisenä arkipäivänä. Veloitettava ajanjakso poikkeaa hieman yrittäjien maksuista, niin että kuluvan kuukauden veloitus koskee edellisen kuukauden sosiaaliturvamaksuja. Esimerkiksi huhtikuun viimeisenä arkipäivänä veloitetut työntekijöiden sosiaaliturvamaksut koskevat maaliskuun palkoissa laskettuja sosiaalimaksuja.

Mitä jos maksu ei lähde tililtä?

Tarkista kuun viimeisenä arkipäivänä, että sosiaaliturvamaksu on lähtenyt tililtäsi. Veloitus tapahtuu yleensä yöllä, joten aamulla pitäisi näkyä “TGSS.COTIZACION” tapahtuma tiliotteella. Jos maksua ei näy, ole yhteydessä pankkiisi ja pyydä heitä ajamaan suoraveloitus uudestaan. On hyvin tärkeää että maksu lähtee suoraveloituksella tililtäsi.

Tosite Tositteelta näkyy mitä ajanjaksoa veloitus koskee (periodo de liquidación). Kuvassa kyse huhtikuun autonomomaksusta, joka on veloitettu huhtikuun viimeinen arkipäivä 30.4.

Jos maksu ei lähde tililtä suoraveloituksella, koska esimerkiksi tilillä ei ole ollut katetta maksupäivänä, joutuu jo heti seuraavana päivänä maksamaan viivästysmaksua 10%. Myös mahdolliset etuudet menettää siltä kuukaudelta, kuten Tarifa Plana etuus uusille autonomoille joka tarkoittaa sitä, että maksu on alle 90€ sijaan yli 300€. Viivästysmaksu nousee 20%:iin jos sosiaaliturvamaksuja ei maksa seuraavan kuun aikana.

Miten voin maksaa sosiaaliturvamaksun myöhemmin?

Sosiaaliturvamaksu näkyy yrittäjän tai yrityksen veloissa seuraavan kuun loppupuolella, noin kolmen viikon päästä alkuperäisestä veloituspäivästä. Kun velan maksaa seuraavan kalenterikuukauden aikana viivästysmaksu on 10%. Jos maksaminen siirtyy myöhemmälle ajankohdalle niin viivästysmaksu nousee 20%:iin. Velka kerryttää myös viivästyskorkoa, jos sitä ei makseta annetussa ajassa. Muista että viivästysmaksu ei ole vähennettävä kulu, vaan se rinnastetaan sakkoihin joita ei voi vähentää verotuksessa.

Velan voi maksaa kolmella eri tavalla: pankissa, kortilla tai tilisiirrolla. Maksulapusta löytyvät kaikki velan maksuun tarvittavat tiedot.

Karhukirje
1. Pankissa
Velan voi maksaa maksulapun ohjeiden mukaisesti BBVA pankissa käteisellä tiskillä tai automaatilla.

2. Kortilla
Korttimaksu onnistuu tämän linkin kautta.

Täytä seuraavat kohdat
A. Velallisen nimi (sukunimi+etunimi tai yrityksen nimi)
B. NIF/NIE kohtaan NIE tai DNI, yrityksen CIF eli verotunnus
C. Maksulapusta viitenumero (N° de referencia)
D. Sosiaaliviranomaisen tilinumero, joka näkyy maksulapussa
E. Velan määrä maksulapusta

Rastita ruutu ehtojen hyväksymisestä ennen kuin klikkaat “Realizar Pago” maksunappia ja siirryt sivulle, jossa maksukortin tiedot täytetään.

Korttimaksu
3. Tilisiirrolla
Voit maksaa myös ulkomaalaiselta tililtä velan seuraavien ohjeiden mukaisesti:

Saaja: TGSS
Saajan tilinumero: maksulapusta (D)
Viesti: maksulapun viitenumero (N° de referencia) (C)
*Tärkeää, että viestikenttään ei lisätä mitään muuta kuin viitenumero. Älä myöskään laita tätä numeroa viitenumerokenttään, vaan tiedon tulee kulkeutua viestinä. Jos maksat espanjalaisesta nettipankista, kentän nimi on Concepto.
Määrä: maksulapusta (E)