Mitä kuluja autonomo voi vähentää? 20+1 vähennyskelpoista kulua

Kesäkuu 2022

Vähennyskelpoiset kulut

Perussääntö on hyvin selkeä: kaikki sellaiset kulut jotka ovat välttämättömiä liiketoimintasi kannalta ja joista sinulla on laskut tiedoillasi ovat vähennyskelpoisia. Riippuen yrittäjän toimialasta voidaan vähentää sellaisia kuluja, joita toinen yrittäjä ei saa vähennykseen. Jos verottaja voi hiemankaan epäillä, että voit mitenkään käyttää hyväksi henkilökohtaisesti vähennetyn kulun, ei se ole vähennyskelpoinen.

Seuraavaksi listaan 20 vähennyskelpoista kulua, jotka lähes kaikki autonomot voivat vähentää:

 1. Kirjanpitopalvelu

  Jos palkkaat kirjanpitäjän, asesorin tai gestorin (katso täältä mitä eroa heillä on), hoitamaan kirjanpitoasi ja huolehtimaan veroilmoituksistasi, on hänen palveluksensa vähennyskelpoinen kulu.

 2. Autonomomaksu

  Cuota de autonomos, sosiaalimaksu, kuukausittain kaikilta autonomoilta veloitettava kulu. Huomaa, että tämän kulun voit vähentää vaikka sinulla ei ole laskua siitä. Tarkista aina kuun lopussa, että maksu on lähtenyt tililtä ja ilmoita määrä kirjanpitäjällesi.

 3. Toimistotarvikkeet

  Paperit, kynät, kalenterit, mapit, tulostimen musteet, jne. Kaikkia näitä tarvikkeita tarvitset toiminnassasi.

 4. Vakuutukset

  Jokaisella yrittäjällä tulisi olla vastuuvakuutus - seguro de responsabilidad civil. Vakuutusyhtiöt tarjoavat laajasti erilaisia vakuutuksia ja hinnoittelu riippuu toimialasta. Vastuuvakuutus voidaan vähentää kokonaisuudessaan. Lisäksi vähennyskelpoisia vakuutuksia ovat: tapaturmavakuutus autonomolle, yksityinen eläkevakuutus, sairausvakuutus, henkivakuutus, liiketilan vakuutukset. Osissa vakuutuksista on määrällinen vuosirajoitus, jonka ylimenevää osuutta ei voida vähentää.

 5. Pankkikulut

  Pankkisi veloittamat korttimaksut, ylläpitomaksut ja komissiot jotka kohdistuvat niille tileille, joita käytät yritystoiminnassasi. Pankki ei anna laskua näistä kuluista, mutta voit toimittaa tilitapahtuman kirjanpitäjällesi. Jos olet ottanut lainaa liiketoimintaasi varten ovat lainan korkokulut myös vähennyskelpoisia.

 6. Kiinteä kalusto

  Laitteet, koneet, työvälineet, huonekalut. Lähes jokainen autonomo tarvitsee tietokoneen tai puhelinta toiminnassaan. Kun kulu ylittää 300 euron arvon, tulee se jaksoittaa (amortizar). Tämä tarkoittaa, että kulua ei voida vähentää kerralla vaan se tulee tehdä verottajan määräämässä ajassa, esim. tietokone vähennetään 4 vuoden ajan.

 7. Kiinteän kaluston korjaaminen ja ylläpito

  Edellisen kohdan laitteiden ja välineiden ylläpitäminen työkuntoisina vaatii välillä huoltotoimenpiteitä tai korjauskuluja, jotka kaikki ovat vähennyskelpoisia.

 8. Nettisivut, domainit, serverit, lisenssit jne

  Hosting, domain, nettisivujen rakentaminen ja ylläpito, ohjelmistolisenssit… lista on pitkä, mutta kaikkia näitä lähes kaikki yrittäjät tarvitsevat.

 9. Markkinointi ja mainoskulut

  Käyntikortit, flyerit, julisteet sekä kaikki mahdollinen mainostaminen sosiaalisissa medioissa tai internetissä ovat vähennyskelpoisia kuluja.

 10. Yrittäjän ruokailu

  Autonomon oma jokapäiväinen syöminen. Ruokailun tulee tapahtua ravitsemusliikkeessä, lue lisää tästä.

 11. Matkakulut

  Taksi, juna, bussi, lentokone - kaikki ei omalla autolla tehdyt matkat - kun matkustaminen liittyy liiketoiminnan harjoittamiseen. Jos matka vaatii hotelliyöpymisen, myös ne voidaan vähentää sekä tietysti ruokailu.

 12. Asiakastapaamiset

  Jos tapaat asiakkaitasi ravintolassa lounaan tai illallisen äärellä, muista pyytää lasku omilla tiedoillasi. Laskun kanssa olisi hyvä säilyttää tieto, kenen kanssa on tavattu ja miten tapaamisesta on sovittu, esim. sähköposti- tai Whatsapp-viestin muodossa. Ruokailun ei tarvitse johtaa asiakassuhteeseen.

 13. Tapahtumat ja koulutus

  Osallistumisesi liiketoimintaasi kuuluvaan tapahtumaan, kongressiin tai messuihin voidaan vähentää. Lisäksi alaasi koskeva koulutus tai opiskelu on myös vähennyskelpoista.

 14. Ammattilaisten palvelut

  Kirjanpitäjän lisäksi voit jossain vaiheessa yrittäjyyttäsi tarvita lakimiestä, notaaria tai asioidenhoitajaa toimintaasi koskevissa asioissa.

 15. Liittomaksut

  Liitot ja yhdistyksien jäsenmaksut, kun ne koskevat toimintaasi.

 16. Palvelumaksut ja tilaukset

  Kuukausittaiset maksut maksullisiin palveluihin, kuten Canva, voidaan vähentää. Lisäksi toimialaasi liittyvät lehtitilaukset ovat vähennyskelpoisia.

 17. Puhelin

  Varmasti jokaisella yrittäjällä on puhelin, jolla tavoittaa asiakkaansa. Mutta tarvitset henkilökohtaiseen ja ammattikäyttöön kaksi eri puhelinnumeroa. Jos pystyt todistamaan, että sinulla on kaksi puhelinnumeroa, voidaan niistä toinen vähentää. Kiinteä linja toimitilassa voidaan aina vähentää kokonaisuudessaan.

 18. Työntekijät

  Autonomolla voi olla työntekijöitä. Kaikki työntekijöistä aiheutuvat kulut ovat vähennyskelpoisia, kuten palkka ja sosiaalimaksut.

 19. Toimitilan kulut

  Jos sinulla on liiketila tai varasto vuokrattuna, on tämä vähennyskelpoinen kulu. Myös kaikki välttämättömät liiketilan muut kulut voidaan vähentää, kuten vakuutus, kiinteä puhelin- ja nettilinja, sähkö- ja vesikulut.

 20. Työvaatteet

  Kun kyse on suojavaatteesta, univormusta tai ehdottomasti muusta normaalista vaatetuksesta poikkeava vaate, voidaan se vähentää. Myös logolla varustetut vaatteet ovat vähennyskelpoisia.

 21. Bonus - vaikeasti selvitettävät kulut

  Autonomo voi vähentää enintään 2000 euroa vuodessa vaikeasti selvitettäviä kuluja. Näistä kuluista et tarvitse laskua tai mitään muutakaan todistusta.

Huomasit ehkä, että listalta puuttuu muutama hyvin oleellinen kulu. Nimittäin ajoneuvo ja siitä aiheutuvat kulut sekä kotona työskentely. Näiden vähentäminen ei ole aina niin yksinkertaista.

Ajoneuvo

Auto ja siihen liittyvät kulut, kuten polttoaine, huolto ja vakuutus, ovat täysin 100% vähennyskelpoisia vain muutamissa tapauksissa:


Kun ajoneuvoa käytetään vain ja ainoastaan liiketoiminnassa, eikä verottaja epäile että sitä saatettaisiin käyttää myös vapaa-aikana, voidaan vähentää siitä aiheutuvat kulut - itse ajoneuvon hankinta, polttoaine, huolto, vakuutus. Suositeltavaa olisi että auto ei ole tavallinen henkilöauto, vaan vehículo mixto. Verottaja tulkitsee, että henkilöautoa voidaan käyttää henkilökohtaiseen käyttöön. Autoon kannattaa laittaa mahdolliset teippaukset, joissa mainostat toimintaasi.

Jos toimialasi ei ole mikään edellisistä, en suosittele vähentämään ajoneuvosta aiheutuvia kuluja. Jos pystyt hankkimaan ja käyttämään toiminnassasi edellä mainittua vehículo mixtoa, voidaan kulujen vähentämistä harkita. Oman erillisen henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun auton omistaminen on suositeltavaa.

Joskus kuitenkin yrittäjä tarvitsee omaa henkilöautoaan, vaikka ei harjoita yhtäkään edellä mainittua toimialaa. Tällöin olisi hyvä pitää ajopäiväkirjaa, josta selviää käytön tarkoitus ja kilometrit. Tässä tapauksessa voidaan vähentää vain 50% IVAsta. Eli esimerkiksi polttoainelaskusta itse polttoainetta ei voi vähentää ja arvonlisäverostakin vain puolet. Kulusta tarvitaan aina lasku ja siinä tulisi olla auton rekisterinumero näkyvillä. Ajoneuvon olisi myös hyvä olla yrittäjän omissa nimissä. Jos pystyt todistamaan auton yksinomaisen tarpeen ja käytön toiminnassasi, voidaan myös uuden auton ostosta vähentää 50% IVAsta. Huomaa, että käytettyä autoa ostaessa ei makseta arvonlisäveroa ollenkaan.

Sama koskee leasing maksuja - jos autoa käytetään myös henkilökohtaiseen käyttöön, voidaan vähentää 50% IVAsta. Jos ajoneuvoa käytetään vain ja ainoastaan liiketoiminnan harjoittamiseen voidaan vähentää kaikki kulut.

Kotona työskentely

Kotona työskentelyn kulujen käsittely riippuu siitä, onko kotisi omistusasunto vai asutko siinä vuokralla. Molemmissa tapauksissa verottajalle tulee ilmoittaa missä työskentelet ja kuinka suuri osa kokonaispinta-alasta on työkäytössä. Työskentelytilan tulisi olla oma erillinen huone eikä pelkkä nurkkaus. Työhuoneen neliömetrit mitataan ja lasketaan prosentuaalinen osuus koko asunnon pinta-alasta. Esimerkiksi, asunto 100m2 ja työhuone 20m2 - työhuoneen osuus on 20% koko pinta-alasta.

Kun työskentelet omistusasunnostasi, voidaan edellisen esimerkin 20m2 työhuoneen, joka on yhtä kuin 20% koko pinta-alasta, vähentää verosta (IBI, basura), vastikkeesta (comunidad), vakuutuksesta ja lainan korkokuluista 20%.

Asuessasi vuokra-asunnossa vuokran vähentäminen ei ole yhtä helppoa. Yleensä vuokrasopimuksessa mainitaan, että kohde vuokrataan asumiskäyttöön. Jos taas tehdään uusi vuokrasopimus, jossa mainitaan että asuntoa tullaan käyttämään liiketoimintaan, tulisi vuokranantajan tehdä lasku ja vuokralaisen maksaa IVAa vuokran päälle. Harvemmin tämä vaihtoehto viehättää kumpaakaan osapuolta. Vuokranantaja joutuu tilittämään IVAn verottajalle ja vuokralainen maksamaan enemmän vuokraa.

Asunnon sähkön, veden, kaasun, kiinteä puhelimen ja nettilinjan laskuista voidaan vähentää 30%. Huom! Ensin laskun loppusumma kerrotaan 20% (työhuoneen osuus koko asunnosta) ja tämän jälkeen vielä 30%. Esimerkiksi 100 euron laskusta voidaan vähentää 100€x20% = 20€x30% = 6€. Kaikkien laskujen tulee aina olla yrittäjän nimissä, joka omistusasunnossa on todennäköistäkin, mutta vuokra-asunnossa ei niinkään usein.

Tärkeää muistaa aina

Muista aina että tarvitset laskun kulusta joka liittyy suoraan toimintaasi. Laskulla tulee selkeästi näkyä tietosi - nimi, NIE, osoite - sekä palvelun tai tuotteen myyjän tiedot. Laskun tunnistaa siitä, että siinä lukee “factura” sekä siitä löytyvät: laskun numero, päivämäärä, laskutettavan aihe ja summa sekä veron määrä. Muutama poikkeusta lukuunottamatta (autonomomaksu, pankin kulut, vakuutukset) tarvitaan lasku aina kulun vähentämiseen. Pelkkä kuitti tai tilitapahtuma pankin tiliotteelta eivät riitä.

Kirjanpitäjänäsi neuvon mitä kuluja juuri sinä voit vähentää toiminnassasi. Ota yhtyettä.