Vuokranmaksutuki

Marraskuu 2022

Vuokranmaksutuki

Espanjan keskushallitus julkaisi vuoden 2022 alussa vuokranmaksutuen nuorille, jonka jokainen itsehallintoalue hallinnoi itsenäisesti. Tukea tulee hakea sen alueen hallinnolta jossa asuu. Tuen on tarkoitus auttaa nuoria 18-35 vuotiaita itsenäistymään.

Andalucian vuoro koittaa vihdoin marraskuun 14. päivä kello 9.00. Hakuaikaa on aina 14. helmikuuta 2023 asti. Kannattaa toimia nopeasti, sillä apuraha jaetaan hakemisjärjestyksessä ja budjetin on arvioitu riittävän 11.400 hakijalle. Tuen määrä on enintään 250€/kk kahden vuoden ajan ja sitä maksetaan takautuvasti 1.1.22 lähtien.

Kuka voi hakea tukea?

Ikä: Hakijan tulee olla 18-35 vuotias. Myös 35 vuotta täyttäneet voivat hakea tukea niin kauan kun 35 vuotta ei ylity hakuhetkellä.

Tulot: Hakijalla tulee olla säännöllinen tulonlähde, kuten palkkatyö tai autonomo. Hakijan tulee pystyä todistamaan saaneensa tuloja vähintään kolmena kuukautena hakuhetkeä edeltävien kuuden kuukauden aikana tai hakijalla on tiedossa säännöllinen tulonlähde hakuhetkeä seuraaville kuudelle kuukaudelle.

Vuoden 2021 tuloraja on 23.725,80€ kun hakija asuu yksin. Tämä luku saadaan kun kerrotaan kolmella IPREM (Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples), indikaattori jota käytetään yleisesti tukirahojen ehtojen laatimisessa. Jos asunnossa asuu perhe, nousee tuloraja 31.634,49€, eli neljä kertaa IPREM.

Omat tulot viime vuodelta voi tarkistaa tuloveroilmoituksesta laskemalla ruutujen 435 ja 460 arvot yhteen.

Vuokrasopimus: Hakijalla tulee olla vuokrasopimus nimissään ja asunnossa tulee olla kirjoilla kaupungintalolla, tätä kutsutaan padron tai empadronamiento. Asunnon tulee olla vivienda habitual eli hakijan koti.

Tyyppi 1. Vuokrasopimuksessa on yksi vuokraaja, joka asuu yksin koko asunnossa.
Tyyppi 2. Vuokrasopimus on yhden henkilön nimissä, mutta asunnossa asuu hänen perhe ja kaikki ovat kirjoilla asunnossa.
Tyyppi 3. Vuokrasopimus on useiden eri henkilöiden nimissä, mutta he ovat kaikki yhtä perhettä. Jokainen vuokraaja voi hakea tukea.
Tyyppi 4. Vuokrasopimuksessa on monta eri henkilöä, mutta he eivät ole perhettä keskenään. Jokainen vuokraaja voi hakea tukea itselleen.
Tyyppi 5. Vuokrasopimus huoneesta.

Maksimivuokra: Vuokran maksimimäärä on rajoitettu ja vaihtelee sopimustyypin sekä asuinkaupungin mukaan. Katso tyypit edellisestä kohdasta.

Tyypit 1, 2 ja 3: vuokra voi olla enintään 900€/kk alla olevan taulukon ryhmien 1, 2 ja 3 kaupungeissa. Listalta löytyvät mm. kaikki Aurinkorannikon kunnat sekä maakuntien pääkaupungit. Jos kaupunki ei ole listalla maksimivuokra on 600€/kk.
Tyyppi 4: tälle sopimustyypille on asetettu kaksi eri rajaa. Ensin koko asunnon vuokralle, joka on sama kuin tyyppien 1, 2 ja 3 sopimuksille. Lisäksi jokaiselle vuokraajalle on asetettu henkilökohtainen maksimivuokraraja. Oheisen taulukon ryhmien 1, 2 ja 3 kaupungeissa se on 380€/kk ja muissa kaupungeissa 300€/kk.
Tyyppi 5: 380€/kk ryhmien 1, 2 ja 3 kunnissa ja 300€/kk muissa kunnissa.

Ryhmä 1 Cádiz, Rota, Granada, Alhaurín de la Torre, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Málaga, Marbella, Mijas, Rincón de la Victoria, Torremolinos, Sevilla
Ryhmä 2 Almería, Chiclana de la Frontera, El Puerto de Santa María, San Roque, Córdoba, Cártama, Vélez Málaga, Dos Hermanos, Bormujos, Mairena del Aljarafe, Tomares
Ryhmä 3 Níjar, Roquetas De Mar, El Ejido, Algeciras, Arcos de la Frontera, Jerez de la Frontera, La Línea de la Concepción, Puerto Real, San Fernando, Sanlúcar de Barrameda, Motril, Huelva, Jaén, Linares, Antequera, Ronda, Alcalá de Guadaíra, Camas, Carmona, Coria del Río, La Rinconada
Ryhmä 4 Muu Andalucía


Maksimivuokrissa ei huomioida muita asuinkustannuksia tai kuluja, kuten varasto tai parkkipaikka. Jos vuokrasopimuksessa ei olla eriteltynä erikseen näiden osuutta vuokran määrästä, käytetään seuraavia kertoimia:

Muut ehdot ja huomioitavat asiat

Tukea maksetaan takautuvasti 1.1.22 alkaen aikaisintaan ja enintään kahden vuoden ajan. Hakijan tulee täyttää ehdot koko tuenmaksun ajan. Jos hakijan tilanne muuttuu tuen ehtojen osalta tuenmaksun aikana, tulee muutoksista ilmoittaa 15 päivän sisällä.

Asunnon tulee olla hakijan vakituinen ja pysyvä koti. Tämä todistetaan kaupungintalolle kirjautuessa saatavalla empadronamiento todistuksella. Kun kyseessä on perhe, tulee kaupungintalolta pyytää “certificado de empadronamiento colectivo”, jossa kaikki perheenjäsenet on kirjattu asukkaiksi takautuvasti siitä päivästä lähtien josta vuokratukea haetaan.

Vuokrantajalla ja vuokraajalla ei saa olla perhesidoksia. Tuen hakijalla tai hänen perheenjäsenillä ei voi olla käytössään Espanjassa omistusasuntoa.

Tuen hakemiseen tarvitset FNMT:n myöntämän sähköisen allekirjoituksen sekä autofirma sovelluksen. Lisää tietoa sähköisistä allekirjoituksista löydät täältä.

Sinun tulee rekisteröidä tilinumerosi Andalucian aluehallinnon kassaan. Tilinumeron tulee olla hakijan nimissä.

Kysy omistajalta asunnon referencia catastral, jos et sitä tiedä vielä. Lisäksi ole valmis täyttämään asunnon muut tiedot, kuten osoite, vuokrasopimuksen aloituspäivämäärä, vuokranantajan tiedot ja hänen tilinumeron.

Toteutunut vuokranmaksu tulee todistaa esim. pankin tilisiirtotositteilla. Tämä koskee jokaista kuukautta, jolta tukea haetaan.

Missä ja miten tukea haetaan?

Vuokranmaksutukea haetaan Junta de Andalucian sähköisessä palvelussa. Haku aukeaa maanantaina 14 marraskuuta kello 9.00.

Hakemukseen tulee liittää: vuokrasopimus, selvennyslomake tilanteesta jossa sopimuksessa on enemmän kuin yksi vuokraaja tai jos asunnossa asuu perheenjäseniä, empadronamiento todistus kun kyseessä perhe, todistukset suoritetuista vuokranmaksuista.

Junta de Andalucia on valmistanut selkeän ohjekirjan hakemusta varten. Löydät sen täältä.